Gula merupakan sejenis pemanis yang telah digunakan oleh manusia sejak 2000 tahun dahulu untuk mengubah rasa dan sifat makanan dan minuman. Dalam kegunaan am, orang-orang yang bukan ahli sains menggunakan perkataan "gula" untuk bermaksud sukrosa atau sakarosa yang merupakan disakarida berhablur yang berwarna putih. Gula yang dibuat secara dagangan datang daripada pokok tebu atau pokok bit gula. Dalam senarai ramuan, mana-mana satu perkataan yang berakhir dengan "osa" mungkin merupakan gula. Dalam istilah masakan, gula dikenali sebagai makanan yang memberikan rasa manis
Jenis gula
Monosakarida
Monosakarida atau gula ringkas menyimpan tenaga yang boleh digunakan oleh sel-sel biologi. Gula ini mempunyai satu molekul sahaja.
Glukosa terdapat dalam dekstrosa dan gula darah
Fruktosa atau levulosa terdapat dalam gula buah.
Galaktosa terdapat dalam susu.
Disakarida
Sukrosa, salah satu disakarida glukosa, dan fruktosa yang merupakan molekul penting di dalam badan.
Disakarida merupakan dua molekul yang diikat melalui pemeluwapan:
-Sukrosa yang terdapat dalam gula pasir merupakan gabungan satu molekul glukosa dengan satu molekul fruktosa.
Jenis gula
Monosakarida
Monosakarida atau gula ringkas menyimpan tenaga yang boleh digunakan oleh sel-sel biologi. Gula ini mempunyai satu molekul sahaja.
Glukosa terdapat dalam dekstrosa dan gula darah
Fruktosa atau levulosa terdapat dalam gula buah.
Galaktosa terdapat dalam susu.
Disakarida
Sukrosa, salah satu disakarida glukosa, dan fruktosa yang merupakan molekul penting di dalam badan.
Disakarida merupakan dua molekul yang diikat melalui pemeluwapan:
-Sukrosa yang terdapat dalam gula pasir merupakan gabungan satu molekul glukosa dengan satu molekul fruktosa.
-Laktosa yang terdapat dalam gula susu merupakan gabungan molekul glukosa dengan molekul galaktosa.
-Maltosa yang terdapat dalam gula malt merupakan gabungan dua molekul glukosa
Rujukan : http://ms.wikipedia.org
Rujukan : http://ms.wikipedia.org
1 comment:
Jgn banyak sangat makan gula!
Post a Comment